top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverA.W.

Dak ontmossen: hoe begin je eraan?

Of je het nu wilt of niet, mossen/algen nestelen zich op termijn op jullie dak. Het mos kan hierbij tevens voor problemen zorgen. Zo kan door het groeien van het mos de pan verschuiven of opgetild worden, waardoor het water naar binnen kan sijpelen. Afhankelijk van het type materiaal dat werd gebruikt om je dak af te werken, kan het mos tevens de porositeit van de pannen aantasten en dit heeft op zijn beurt invloed op de levensduur van de dakafwerking.

Het is daarom aan te raden periodiek een onderhoud van het dakoppervlak te voorzien. De experten die dan op jullie dak komen om dit te reinigen, kunnen dan tevens een controle doen van het dak, zodoende mogelijk problemen / vocht infiltraties te voorkomen.


Hoe ontstaat mos eigenlijk?


Alle dakbedekkingsmaterialen worden op termijn geconfronteerd met algengroei, mos- of korstmosvorming. Dit is te wijten aan diverse factoren, zoals bijvoorbeeld de ligging van de woning (bos, platte land, enz), de oriëntatie, het type afwerking, de hellingsgraad, de mogelijke vervuiling door auto’s, enz.


Al deze oorzaken zorgen voor de vervuiling van het dak en deze zal iedere dag verder toenemen. Eens de dakafwerking vervuild is, gaat het steeds sneller en sneller gezien het regenwater dan slechter afloopt en vuil moeilijker weggaat. Op termijn krijg je dan mosvorming, algengroei en korstmosvorming.


Je dak laten ontmossen / reinigen?


Je kunt altijd zelf je dag reinigen, maar om veiligheidsredenen raden we aan dit door een gespecialiseerde firma uit te laten voeren. Een gespecialiseerde firma is namelijk voor zien van de nodige harnassen en bescherming, om het valgevaar tot een minimum te beperken en uit te sluiten.


Daarnaast zijn de gespecialiseerde firma’s voorzien van het juiste materiaal. Ze hebben speciale ladder, waarbij de druk in de goot verdeeld wordt en je deze dus niet beschadigd. Deze zijn tevens voorzien van de gepaste toestellen om uw dak op een kwalitatieve manier te reinigen zonder het dakoppervlak te beschadigen. Bij gebruik van het verkeerde toestel of te hoge druk zouden de pannen beschadigd kunnen geraken, waardoor je meer kwaad dan goed doet.


Laat je dus voor het reinigen / ontmossen / onderhouden van je dak bijstaan door een expert en vraag hun om advies. Indien je opzoek bent naar een partij die je hierbij kan helpen, mag je ons gerust contacteren en dan komt één van onze experts met plezier ter plaatse om jullie dak te bekijken en jullie te adviseren


Het CleanRoof Team,


35 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page