Het onderhouden van een dak hangt af van diverse factoren, zoals onder andere de ligging van de woning, de oriëntatie, de afwerking van het dak, enz.
Afhankelijk van deze factoren zal een dak sneller of minder snel vervuild geraken, maar uiteindelijk zal ieder dak vuil worden.
De ligging van de woning:
Indien de woning in midden van een bos ligt, is het logisch dat het vuil van de bomen gemakkelijker op het dak blijft liggen en op termijn tevens voor mos groei en algen kunnen zorgen. Door de bomen komt er namelijk minder zon op het dak en daarnaast houden deze de wind tegen.
Ook woningen buiten een bosomgeving kunnen vuil worden. Dit kan de oorzaak zijn van de vervuiling door het verkeer of door het gebruik van sproeimiddelen door boeren op de akkers. Er zijn dus zeker nog andere factoren die het dak kunnen vervuilen, maar een bosrijke omgeving heeft het meeste invloed.
De oriëntatie van de woning / dak:
Vaak als we bij klanten komen blijkt één zijde sterk vervuild te zijn en de andere iets minder. Dit heeft vooral te maken met de oriëntatie van het dakvlak. De noordelijke zijde krijgt namelijk minder ligt en droogt daardoor trager op, waardoor hier meer mos en algen te zien zullen zijn. De zuidelijke zijde zal dan minder last hebben van mossen, omdat de zon de mos- / algvorming verbrand. Afhankelijk van het type material kan er ter hoogte van de zuidelijke zijde wel een verkleuring van het dakvlak ontstaan (betonpanne / kunstleien).
Soort dakbedekking:
Het ene material is poreuzer dan het andere, waardoor de vervuiling sneller optreedt bij poreuzere materialen zoals betonpannen / kunstleien dan bijvoorbeeld natuurleien of gebakken pannen. Nu zelfs bij deze laatste kan er op termijn vervuiling ontstaan, maar afhankelijk van de omgeving zal dit trager gaan.
Hellingsgraad:
De hellingsgraad speelt ook een belangrijke rol bij de vervuiling van het dak. Een dak met een sterke hellingsgraad zal moeilijker vervuild geraken, omdat het vuil zich hier moeilijker kan op hechten.
Leeftijd van het dak:
De ouderdom van het dak speelt ook een belangrijke rol. Hoe ouder het dak hoe poreuzer de materialen worden. Bij een periodiek onderhoud voorkomt men dat de pannen/leien poreus worden, omdat deze opnieuw beschermd worden.
Het is aan te raden het dak geregeld te controleren. Indien je onzeker bent de staat van je dak kan je best beroep doen op een expert. Indien je graag gratis advies wenst, mag je gerust met ons contact opnemen.
Comments